Het eten van een appel werkt het beste om een onaangename knoflookadem te neutraliseren.

Wie zich flink te buiten is gegaan aan tapas of curry hoeft maar een appel te nemen en het bekende bijeffect van knoflook verdwijnt in ieder geval grotendeels, zo meldt Daily Mail aan de hand van Amerikaans onderzoek.

Citroensap en munt staan op de tweede en derde plaats om de geur te verdoezelen. Ook peterselie en spinazie hebben een positief effect op de adem.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse professor Sheryl Barringer van de Ohio State Universiteit. De resultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Food Science.

Ademtest

Voor het onderzoek werd de adem getest van vrijwilligers die rauwe knoflook hadden gegeten. Nadat zij verschillende voedingstoffen hadden getest, werd gekeken welke ingrediënten een positief effect hadden op de verschillende 'slecht ruikende' bestanddelen in de adem.

De knoflookgeur blijft vaak zo lang hangen omdat allylmethylsulfide (AMS), één van de bestanddelen in knoflook, niet kan worden afgebroken door de spijsvertering. Om die reden zoekt het zich een weg naar buiten via de adem of de zweetklieren.

Combineren

Volgens Barringer bevatten alle bovenstaande voedingstoffen polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken. ''Om een onaangename knoflooklucht te beperken is het slim zoveel mogelijk van deze voedingstoffen te combineren tijdens het eten van knoflook'', stelt de professor.

In 2010 ontdekte de Amerikaanse al dat een glas melk de scherpe geurbestanddelen van knoflook met de helft kan halveren.