Horecapersoneel ergert zich enorm aan beschonken en agressieve WK-supporters. Maar de grootste ergernis is toch de troep die de supporters achterlaten in cafés.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 350 mensen die in de horeca werken. Vooral horecapersoneel tussen de 18 en 24 jaar oud ergert zich aan de Oranjefans. 

Het ondervraagde horecapersoneel vindt het bovendien jammer dat ze zelf door de grote drukte in cafés niet naar de wedstrijden kunnen kijken.

Horecamedewerkers van vijftig jaar en ouder lijken na jaren ervaring meer gewend aan de chaos en maakt zich niet meer zo druk. Het oudere horecapersoneel vindt het vooral jammer dat veel vaste klanten weg blijven tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal. 

Confetti

Vrouwelijke horecamedewerkers blijken daarnaast meer te kunnen hebben dan hun mannelijke collega's. Bijna een kwart van het vrouwelijk personeel ergert zich helemaal nergens aan, terwijl dat percentage bij de mannen een stuk lager ligt. 

De Nederlandse WK-supporters laten heel veel troep achter na een wedstrijd. Cafés waar naar voetbal wordt gekeken liggen na een wedstrijd van het Nederlands elftal vol met oranje confetti, serpentinespray, platgetrapte plastic bekers, natte oranje pruiken en vieze toiletten. Daartegenover staat wel weer een hogere omzet.

Oranje menu

Ondanks alle troep en ergernis organiseert een derde van de horecaondernemers extra activiteiten rondom het WK. Zo geven ze bijvoorbeeld korting bij winst van het Nederlands elftal, organiseren speciale WK-avonden, hebben een oranje menu of een groot televisiescherm.

Daarnaast zijn er ook horecagelegenheden die inspelen op mensen die het WK juist willen ontvluchten, zoals hotels die een voetbalvrij weekendje garanderen of sauna's die gratis toegang geven tijdens wedstrijden van Nederland.