De helft van de vrouwen die deelnamen aan een Amerikaans onderzoek vindt dat ze te grote poriën heeft en heeft er veel voor over om van dat probleem af te komen.

Dat schrijft de Daily Mail.

Een kwart van de tweeduizend ondervraagde vrouwen zou een jaar geen alcohol drinken, 17 procent zou de sociale media opgeven en 11 procent zou haar benen niet meer scheren als ze maar van de grote poriën af zouden komen.

Bijna 30 procent van de vrouwen maakt zich drukker om de te grote poriën, dan om rimpels in het gezicht. Zo'n 13 procent denkt meer dan zeven keer per week aan het formaat van haar poriën. Amerikaanse dermatologen spreken darom zelfs al over 'porexia'.

Filter

Meer dan 20 procent van de vrouwen maakt zich tussen haar vijftiende en twintigste al druk om de grootte van de poriën. Eén op de tien neemt nooit een selfie omdat ze haar poriën lelijk vindt en 19 procent gebruikt een filter om de poriën te camoufleren. 

Bijna 15 procent van de vrouwen maakt zich vooral druk om het formaat van de poriën als ze een afspraakje hebben. Toch zegt 50 procent van de mannen dat ze nog nooit op de poriën van een vrouw hebben gelet.

Laser

Een volwassene heeft vijf miljoen poriën, waarvan zo'n 20.000 op het gezicht. De grootte van de poriën wordt bepaald door de genen, alhoewel vet, vuil en dode huidcellen kunnen leiden tot verstoppingen die de poriën groter kunnen maken.

Alleen bepaalde laserbehandelingen kunnen de poriën kleiner maken.