Ruim 70 procent van de Nederlandse jongeren is verslaafd aan de mobiele telefoon. Als ze langere tijd geen toegang hebben tot de telefoon krijgen ze klassieke afkickverschijnselen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder tweeduizend jonger tot 21 jaar oud.  Het overgrote deel van de jongeren kan niet langer dan een paar uur zonder de telefoon.  

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat als de jongeren langere tijd hun telefoon niet kunnen gebruiken ze last krijgen van klassieke afkickverschijnselen, zoals bij  verslavingen als bij alcohol, drugs en gokken. 

Tevens blijkt uit het onderzoek dat het lichaam bij het niet in de nabijheid hebben van een mobiele telefoon dezelfde stoffen aanmaakt als wordt waargenomen bij bijvoorbeeld een ernstig gebrek aan nicotine. Er treden dus daadwerkelijk ontwenningsverschijnselen op. 

'Duizelingwekkend'

De effecten zijn bij maar liefst zeventig procent van de ondervraagden aanwezig. "Een duizelingwekkend aantal’, aldus Jeroen Franssen, die het onderzoek heeft geleid. "Het probleem wordt erkend en er kan nu doelmatig en efficiënt naar een oplossing worden gezocht."

De onderzoekers kijken nu samen met Amerikaanse en Britse collega’s naar vormen van behandeling. In Groot-Brittannië en de VS zijn er al speciale instellingen ingericht om verslaafden op een professionele wijze te begeleiden.