Armani Exchange, de betaalbare modeketen van het Italiaanse modehuis Armani, heeft een collectie armbanden gelanceerd die zijn gemaakt van in beslag genomen vuurwapens en kogelhulzen.

Dat schrijft de Daily Mail.

Het label werkt voor de productie van de armbanden samen met Liberty United, een juwelenmerk dat er naar streeft om vuurwapengeweld in de Verenigde Staten terug te dringen. "Er is veel vuurwapengeweld in Amerika en dat is niet nodig", zo zegt het merk in een verklaring.

Er worden alleen vuurwapens gebruikt die in de Verenigde staten in beslag zijn genomen. Het merk werkt samen met de Amerikaanse politie, van wie ze de in beslag genomen wapens krijgen.

Serienummer

Van de opbrengst van de door Armani Exchange verkochte armbanden, die rond de zeventig euro kosten, gaat twintig procent naar organisaties die strijden tegen vuurwapens. Op iedere armband staat het serienummer van het vuurwapen waar het van is gemaakt vermeld.

"Het serienummer is het enige dat over is van het vuurwapen", zo zegt Peter Thum, de oprichter van Liberty United. "Het is het DNA van het wapen, de bron die nu niet meer bestaat."

Doden

In de Verenigde Staten zijn zo’n 283 miljoen vuurwapens in omloop. Jaarlijks vallen er door vuurwapengeweld meer dan dertigduizend doden, waarvan een derde jonger dan twintig is. In ruim tienduizend gevallen is er sprake van moord.

Liberty United maakt ook ringen en halskettingen van vuurwapens. Het merk werkte eerder samen met sieradenontwerpers Giles & Brother en Pamela Love.