Hotelketen de Dorchester Collection schrapt zijn jaarlijkse modeprijs. De luxe hotels, die eigendom zijn van de homofobe sultan van Brunei, worden al enige tijd geboycot door de modewereld.

Dat schrijft Women's Wear Daily.

Een woordvoerder van de hotels maakte de beslissing zondagmiddag bekend en verklaarde dat deze begin 2014 al was genomen, omdat er inmiddels te veel soortgelijke prijzen zijn.

Zondag was op de website van de hotels echter nog niks te zien over het afgelasten van de prijs. Ook de Facebookpagina was nog actief.

Homorechten

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Campaign had onlangs een oproep gedaan aan ontwerpers en andere mensen uit de modewereld om de prijs te boycotten. De organisatie, de grootste homorechtenorganisatie van de Verenigde Staten, wilde maandag de boycot publiekelijk bekend maken.

Eerder maakten Anna Wintour, François-Henri Pinault en andere invloedrijke mensen uit de modewereld bekend niet langer te zullen logeren in de hotels van het bedrijf. De eigenaar van de hotels, de sultan van Brunei (foto), heeft in zijn eigen land wetten aangekondigd waardoor onder meer homoseksualiteit strafbaar is met de dood door steniging.

Boycot

"Het zou ons niet verbazen als de boycot door mensen die de rechten van homo's steunen de reden is dat het bedrijf heeft besloten de jaarlijkse modeprijs niet door te laten gaan", zo zei een woordvoerder van HRC zondag.

De Dorchester Collection riep de prijs in 2010 in het leven. Tot voor kort werden de hotels van de groep vaak bezocht door ontwerpers en andere belangrijke mensen uit de modewereld. Ontwerpers Manolo Blahnik, Daphne Guinness, Kenzo Takada en Georgina Chapman hebben in het verleden de wedstrijd gejureerd.