Meer dan vijf op de zes mensen die ooit botox heeft gebruikt, heeft geen flauw idee wat er precies in hun gezicht geïnjecteerd is.

Dit blijkt uit Brits onderzoek van een cosmetisch chirurgie bedrijf waarvoor 1.500 botoxgebruikers zijn ondervraagd.

Ruim 84 procent is zich er niet van bewust of bij de behandeling daadwerkelijk het belangrijkste ingrediënt botulinetoxine is gebruikt, zo meldt de Daily Mail.  

Botulinetoxine is een neurotoxisch gif dat vaak in de medische wereld en cosmetische industrie wordt toegepast. Door de verlammende werking kan het gif spierspasmen tegengaan en de effecten van ouderdom verdoezelen.

Schoonheidsparty

Bijna één op de drie respondenten heeft de behandeling ondergaan bij een plaatselijke schoonheidssalon. Een tiende heeft de stof bij een vriend of vriendin thuis ingespoten gekregen en een kleine 3 procent tijdens een 'schoonheidsbehandelingsparty'.

Een meerderheid van de ondervraagden geeft toe geen idee te hebben of de injecties adequaat zijn uitgevoerd, door een deskundige die is opgeleid een dergelijke procedure uit te voeren.

Makkelijk verkrijgbaar

Ruim 62 procent van de respondenten is ervan overtuigd dat de botox te makkelijk te verkrijgen is en dat er daarnaast te weinig wordt gedaan om mensen te beschermen tegen het gif.

Volgens het onderzoek moeten steeds meer mensen op zoek naar medische hulp na mislukte botoxbehandelingen. De gemiddelde leeftijd van botoxpatiënten ligt tussen de 35 en 44 jaar. 70 procent van hen kiest voor de procedure in de hoop een frissere blik te krijgen.