Veertig procent van de Nederlanders is tevreden met de eigen kledingstijl. De helft van de vrouwen en een derde van de mannen vindt echter dat de kledingstijl wel wat verbeterd kan worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van een kortingswebsite onder 464 mannen en 540 vrouwen uit Nederland. Bijna veertig procent van de ondervraagden weet wat hen staat en slechts twee procent zegt geen idee te hebben hoe ze zichzelf moeten kleden.

Ruim de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen maakt regelmatig gebruik van modeadvies. Van de mannen zoekt tien procent advies op internet. Negen procent vraagt tips aan vrienden en ruim acht procent aan een verkoopmedewerker.

Van de vrouwen kijkt ruim twaalf procent in tijdschriften voor modeadvies. Eenzelfde percentage kijkt op internet en elf procent vraagt tips aan vriendinnen.

Joggingbroek

Vrouwen van 45 jaar en ouder zijn het meest tevreden met hun kledingstijl. Mannen tussen de 18 en 24 jaar en tussen de 35 tot 44 jaar zeggen eveneens te weten wat hen goed staat. Bijna een kwart van de mannen kiest zijn kleding echter zonder er echt over na te denken.

Bij bijna de helft van de vrouwen bepaalt hun humeur in de regel hun kledingkeuze. Bijna dertig procent draagt het liefst jeans en sneakers en vijftien procent draagt vooral graag een joggingbroek.

Maatpak

Nederlandse mannen dragen niet graag een maatpak. Veertig procent kiest meestal voor een spijkerbroek en sneakers. De helft van de mannen vindt dat dan ook de meest comfortabele combinatie. Bij een vijfde van de mannen hangt de kledingkeuze echter vooral af van hun humeur.

Overigens heeft de gemiddelde Nederlandse man 55 kledingstukken in kast hangen. Mannen die veel met kleding bezig zijn hebben zelfs 65 kledingstukken. De Nederlandse vrouwen hebben gemiddeld 68 kledingstukken in hun bezit.