Jonge automobilisten denken dat ze vlotter en veiliger rijden dan oudere weggebruikers. Oudere weggebruikers zien jonge chauffeurs echter als onberekenbaar en nonchalant.

Dit blijkt uit onderzoek door Edelman Berland in opdracht van een benzinemerk, onder vijfduizend Europeanen tussen 18 en 65 jaar, waaronder duizend Nederlanders.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de jongere automobilisten vaak te hard rijdt. Toch wordt 66 procent van de ouderen wel eens bekeurd, tegenover 45 procent van de jongere chauffeurs.

Ruim 70 procent van de jonge automobilisten zegt vaak met één hand of zelfs zonder handen aan het stuur hun auto besturen. Bovendien geeft 18 procent van de jongeren toe regelmatig berichten te versturen en 16 procent blijkt vaak te telefoneren tijdens het rijden.

Ergernissen

Een opmerkelijk aantal, aangezien 57 procent van de jongeren zegt dat dit één van hun grootste ergernissen is bij andere weggebruikers.

Daarnaast is 20 procent van de jonge automobilisten passief agressief in het verkeer. De ondervraagde jongere chauffeurs ergeren zich snel aan andere automobilisten en schreeuwen het regelmatig uit in de auto, maar wel met de ramen dicht.

In vergelijking met andere landen in Europa raken beide generaties automobilisten in zowel Nederland als Engeland minder snel geïrriteerd door motorrijders en files. Ook blijkt dat oudere automobilisten in Nederland zich het minst ergeren aan voetgangers; gemiddeld 40 procent vergeleken met een Europees gemiddelde van 60 procent.

Brandstof

Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat ouderen zuiniger rijden: zo zorgt 41 procent van de ouderen voor de juiste bandenspanning, vergeleken met 18 procent van de jongeren. Verder verspilt 55 procent van de jongeren veel brandstof door hun motor langer stationair te laten draaien. Van de ouderen is dit 38 procent.