Na jaren van zo dun mogelijke modellen met jongensachtige figuren, keren grote, volle borsten weer terug in de mode en op de catwalk. 

Dat meldt de Britse editie van Vogue.

Op televisie waren actrices met duidelijk aanwezige borsten, zoals Sofia Vergara en Christina Hendricks, al een hele tijd populair. De modewereld lijkt nu ook om te gaan. Zo plaatste de Britse Vogue het rondborstige model Kate Upton op de cover van het juninummer, slechts gekleed in een bikini van Dolce & Gabbana.

Upton werd door haar meer uitbundige figuur tot voor kort eigenlijk alleen geboekt als bikinimodel maar nu ze op de meest gewilde modecover staat, lijkt niets de terugkeer van de borsten in de weg te staan.

Victoria's Secret

Volgens het modetijdschrift is de comeback van borsten begonnen met de enorme populariteit van Victoria's Secret. Het lingeriemerk groeide uit tot een cultureel fenomeen, mede dankzij de slimme marketing van de modellen als 'Angels'. Modellen met grotere borsten dan de tot dan toe doorsnee modellen, zoals Adriana Lima, Doutzen Kroes en Miranda Kerr, werden daardoor wereldberoemd. 

De rest van de modewereld volgde voorzichtig. In 2010 boekte het Franse modehuis Louis Vuitton, dat eerder alleen jongensachtige meisjes op de catwalk liet lopen, modellen als Laetitia Casta, Bar Refaeli, Catherine McNeil en Karolina Kurkova. Hun gezonde cupmaat zou in de voorafgaande jaren een reden zijn geweest hen niet te boeken.

Jourdan Dunn

Toch verloopt de relatie tussen haute couture en borsten nog steeds niet zonder problemen, zo meldt het tijdschrift. Model Jourdan Dunn werd vorig seizoen ontslagen door Dior omdat haar borsten te groot zouden zijn. Veel ontwerpers vinden het nog steeds makkelijker om platte modellen te kleden.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er ontwerpers als Dolce & Gabbana die juist meesters zijn in het benadrukken van een vrouwelijk figuur en al sinds jaar en dag vrouwelijk uitziende modellen boeken voor hun shows en campagnes.

Ontwerpers en moderedacteuren zijn nog steeds bang dat de dure kleding er op een model met aanwezige borsten er ordinair uitziet. Maar de angst wordt minder, zo constateert Vogue.

Diversiteit

Modellen hoeven er niet meer allemaal hetzelfde uit te zien diversiteit is belangrijk geworden. Ontwerpers passen zich steeds meer aan aan vrouwen met een vrouwelijk figuur. Gisele Bündchen, ook wel bekend als The Boobs From Brazil, is niet voor niets het populairste model ter wereld.