Nederlanders boeken het vaakst op het laatste moment een hotel, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Ook geven zij minder uit aan een hotelovernachting in vergelijking met andere nationaliteiten.

Bijna veertig procent van de Nederlanders boekt pas een hotel in de laatste week voor het vertrek. Dat blijkt uit een onderzoek van een reiswebsite waarin werd gekeken naar het boekingsgedrag van onder meer Nederlanders, Belgen, Duitsers, Zweden, Denen en Noren.

Nederlanders blijken ook minder uit te geven aan een hotelovernachting. Per nacht wordt er gemiddeld 85 euro uitgegeven.

Ook vakantiegangers uit andere Europese landen reserveren vaak op het laatste moment. Wel besteden zij gemiddeld meer aan een hotelovernachting in vergelijking met Nederlanders. Duitsers geven ongeveer 95 euro uit en Belgen spenderen 100 euro per nacht.

Voordeliger

Uit eerder onderzoek van de ANWB blijkt overigens dat laat reserveren vaak voordeliger is dan vroeg boeken. Dat zou een reden kunnen zijn dat veel Nederlanders pas een week voor vertrek een hotel boeken. Een nadeel van laat reserveren is dat het aanbod vaak veel beperkter is.

Zweden, Noren en Denen boeken hun hotelovernachting het verst vooruit. Bijna 17 procent van de inwoners van Noorwegen boekt zelfs al drie maanden voor vertrek een hotel. Gemiddeld wordt door Noren 205 euro uitgegeven aan een hotelovernachting.