De economische crisis bepaalt niet langer de vakantieplannen. In 2013 gaf 14 procent van de Nederlanders het vakantiegeld helemaal niet uit aan vakantie. In 2014 is dit slechts 7 procent. 

Nederlanders geven ook meer geld uit aan de vakantie, zo blijkt uit een enquête van Vakantie.nl onder 867 Nederlanders. Ruim de helft van de ondervraagden geeft al het vakantiegeld uit aan vakanties.

In 2013 werd er gemiddeld 44 procent van het vakantiegeld besteed aan vakantie. In 2014 is dit 54 procent. Ruim 40 procent van de ondervraagden zet de rest van het geld op de spaarrekening. 

Daarnaast besteedt 20 procent een deel van het vakantiegeld aan grote kostenposten in en om het huis. Ondanks de economische crisis gebruikt slechts 16 procent het vakantiegeld voor afbetalingen of schulden. 

Eind mei

De respondenten zijn goed op de hoogte wanneer het vakantiegeld wordt gestort: 92 procent weet dat dit eind mei is. Slechts 8 procent verwacht het geld pas in juni. Het bedrag is niet altijd bekend, veel mensen rekenen op gemiddeld 9,5 procent, terwijl dit feitelijk 8 procent is. 

De ondervraagden geven dit jaar ook meer geld uit aan vakantie. Per persoon wordt gemiddeld 975 euro besteed, tegenover 935 euro in 2013. Dit is niet alleen de reissom, maar ook het geld dat uitgegeven wordt op de plaats van bestemming aan bijvoorbeeld eten. 

Verreweg de meeste ondervraagden hebben al plannen voor de vakantie en 59 procent heeft zelfs al geboekt. Slechts een kwart van de ondervraagden wacht met boeken tot het vakantiegeld binnen is.

Zonvakantie

Zo’n zeventig procent gaat op vakantie in Europa en 17 procent maakt een verre reis. Slechts 13 procent van de deelnemers viert de vakantie in eigen land.

Bijna veertig procent kies voor een zonvakantie.  Zo'n 18 procent boekt een autovakantie en 15 procent een rondreis. Slechts 11 procent boekt een kampeervakantie.