Nederlandse productontwerpers hebben wereldwijd faam, maar ze kunnen nog wel een tikkeltje ondernemerszin gebruiken.

Dit stelt Freek Claessen (27), medeoprichter van Puik Art, het bedrijf dat hij twee jaar geleden startte met Daan Gescher (26).

Puik Art geeft producten uit van ontwerpers waar zij mee samenwerken. Inmiddels staan de producten in meer dan honderd winkels. Verder werkt Puik Art voor bedrijven op projectbasis.

“Nederlandse ontwerpers worden opgeleid tot ‘s werelds beste, maar het in de markt zetten van hun eigen producten vergt andere vereisten”, legt Claessen (27) uit.

Beide ondernemers wisten op school al dat ze een eigen bedrijf wilden oprichten, maar de grote vraag bleef wat voor bedrijf het zou worden.

“We kwamen er allebei al snel achter dat we wilde ondernemen. We dachten eerst nog dat we misschien wat met kunstenaars konden, maar productontwerp had de meeste potentie”, vertelt Claessen.

Gouden samenwerking

“Daarom zijn we met ontwerpers in gesprek gegaan. Om te zien of zij ons van creativiteit konden voorzien. In het begin hadden we weinig kennis op het gebied van Dutch Design, maar na een spoedcursus zijn we echte kenners geworden.”

Puik Art werkt nu samen met een twintigtal ontwerpers. Gescher en Claessen regelen de  opdrachten en verkopen de producten voor de ontwerpers.

“Zij weten niet echt hoe ze hun creativiteit commercieel moeten uitbuiten. Wij zelf zijn juist commercieel opgeleid. Op die manier proberen we een gouden samenwerking op te zetten.”

Het eerste product van Puik Art was een integratie van een kaars met de kandelaar, de Candela genaamd. Het product werd meteen een hit. In het eerste jaar behaalde Puik Art  boven het doel dat de jonge ondernemers zichzelf hadden gesteld als succesgrens.

Veel profijt

Volgens Claessen hebben ze veel profijt ervan gehad dat ze klein zijn begonnen. “Sommige ondernemers gaan meteen groot beginnen met forse investeringen.”

“Jonge ondernemers moeten eigenlijk tegenovergesteld redeneren. Hoe hou ik me kosten zo laag mogelijk en  hoe kan ik met zo min mogelijk risico een zo groot mogelijk rendement behalen. Wij zijn vanuit hobby en enthousiasme gegroeid. Wij zijn van nul naar tientallen opdrachtgevers gegroeid.”

Puik Art werkt inmiddels met een reeks grotere opdrachtgevers. Zo werd voor Hotel Okura in Amsterdam een vouwbare kaarthouder gemaakt van de Japanse Berg Mount Fuji. Voor een bedrijf dat tuingereedschap maakt, doet Puik Art onder andere de productontwikkeling en verpakkingen. Verder zijn er bijna in elke stad wel designwinkels te vinden waar de eigen producten van Puik Art staan.

Het jonge bedrijf, met inmiddels vijf werknemers, heeft een lijn met een viertal producten, maar wil dit nog uitbreiden. Om aan de grotere beurzen mee te doen zoals onlangs in Milaan, moet een grote productielijn worden opgezet.

Uiteindelijk zal ook de stap naar het buitenland gezet worden. “De Nederlandse afzetmarkt is ook te klein. Andere landen heb je gewoon nodig.”