Pierre Wind verrast zijn gasten in de Hoftrammm graag met lekkere gerechten. "Als mensen dat mooi vinden, en als je dan een stil applaus krijgt, zo noem ik dat, dan is dat zo genieten. Ik wil nou eenmaal graag applaus."

Dat vertelt de topkok aan het AD.

Zondag begint een van zijn nieuwe projecten: dan gaat de Hoftrammm rijden door het centrum van Den Haag. Het is een oud trammetje met een restaurant aan boord.

"Alles in die tram is anders. Klein, lastig gedoe met ovens en geen afzuiginstallatie. We zijn met de laatste tests bezig, zondag gaat de tram rijden. Dan is alles top."

De Haagse kok vertelt dat hij altijd de beste wil zijn. "Had ik als kind al. Als ik applaus krijg, dat genot waar je op drijft, dan ben ik gelukkig", vervolgt hij. Wind vertelt dat hij in zijn carrière al vaak is gevraagd om chef-kok te worden van een grote zaak, of voorman te worden van een eetconcept of een merk.

"Maar ik heb nooit voor het grote geld gekozen."

Hij pakt veel verschillende projecten aan en dat noemt hij 'een feest'. "Ik ben eigenlijk een grote baby die te gekke dingen kan doen."

Voedingslessen

Dan heeft Wind nog een droom. "Ik geloof heilig in het nut van verplichte voedingslessen op basisscholen. Dat is mijn missie, mijn grote droom", aldus Wind.

"Als me dat niet gaat lukken, komt er op mijn graf te staan: missie mislukt", zegt hij vastbesloten. "Er doen nu zo'n 2.500 scholen vrijwillig mee, maar ik wil ze allemaal."