Actrice Simone Kleinsma is door de leden van een datingwebsite gekozen tot de leukste schoonmoeder van Nederland. Schrijfster Heleen van Royen is het minst populair.

Kleinsma kreeg in een onderzoek onder 1.700 leden van de website 42 procent van de stemmen. De deelnemers zijn vooral te spreken over de warmte en vriendelijkheid die de actrice uitstraalt. Van Royen blijkt met slechts drie procent de minst populair schoonmoeder te zijn. 

Zo’n 36 procent van de deelnemende mannen kiest presentatrice Linda de Mol, die daarmee op de tweede plaats staat, gevolgd door ex-Dolly Dot  Angela Groothuizen met elf procent van de stemmen. 

Vrouwen zien op een tweede plek het liefst zangeres en presentatrice Patricia Paay als schoonmoeder, gevolgd door zangeres Anita Meyer. 

Zenuwachtig

De meeste deelnemers staan positief tegenover een ontmoeting met hun schoonmoeder, maar willen dat pas als ze minimaal drie maanden een relatie hebben.

Van de deelnemende vrouwen is 23 procent zenuwachtig voor een eerste ontmoeting. Van de mannen is dat 17 procent. De deelnemers ontmoeten de nieuwe schoonmoeders het liefst tijdens een gezellige borrel in een café. 

Een goed contact met de schoonmoeder wordt als erg belangrijk gezien. Toch zou 31 procent van de ondervraagden de relatie niet opgeven wanneer zijn of haar moeder niet met de partner overweg kan. Ze zouden dan kiezen voor minder contact.

Bemoeizucht

De helft van de ondervraagden vind bemoeizucht de meest vervelende eigenschap van schoonmoeders. Ook betweterigheid (28 procent) en overbezorgd zijn (21 procent) leveren de nodige irritaties op. Wel wordt het erg gewaardeerd wanneer de schoonmoeder geïnteresseerd, betrokken en gastvrij is.