Volgens onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee is geen verschil tussen dagcrème, nachtcrème, oogcrème en serums. 

Dat zegt Ultee in een interview met de Volkskrant.

"Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is", zegt Ultee. "De huid heeft in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld."

Volgens de onderzoeksarts is oogcrème dezelfde crème als dag- en nachtcrème, maar dan in een kleinere tube. Ook serums, die veel vrouwen onder de dag- of nachtcrème gebruiken, zijn volgens Ultee identiek.

Paddestoelensoep

"Als je het vergelijkt met soep is een serum de heldere paddestoelensoep en een crème de romige champignoncrèmevariant", zegt ze. "Alleen de basis is anders. Een serum wordt gemaakt op water-, olie- of siliconenbasis, een crème is een mengsel van olie, water en een emulgator, die zorgt dat de twee mengen. Verder zijn de ingrediënten identiek."

Het enige verschil is volgens Ultee dat aan een dagcrème vaak een uv-filter wordt toegevoegd. Maar volgens de onderzoeksarts kan beter een aparte zonnebrandcrème worden gebruikt, aangezien voor een goede bescherming om de twee uur gesmeerd moet worden. "Dat doet niemand met een dagcrème", aldus Ultee.