Een huwelijk kan mensen vatbaarder maken voor een depressie. Dat blijkt uit een studie van University of Wisconsin-Madison.

De onderzoeksresultaten spreken eerdere onderzoeken tegen dat getrouwd zijn juist gelukkig maakt. Voor het onderzoek volgden de onderzoekers elf jaar lang de mentale gezondheid van een groep getrouwde stellen.

Stressniveau

De deelnemers werd gevraagd vragenlijsten in te vullen. Aan de hand daarvan werd hun stressniveau bepaald. Zo brachten de onderzoekers langdurige stress in verband met een slechte relatie.

Negen jaar na de start van het onderzoek moesten de deelnemers opnieuw vragenlijsten invullen en werd opnieuw naar hun stressniveau gekeken. In het elfde jaar van de studie moesten de proefpersonen een test doen en werd gekeken naar hun emotionele reactie.

Fronsspier

Dezelfde test – het monitoren van de fronsspier – wordt vaak gebruikt bij de diagnose van depressies. De proefpersonen kregen een mix van negentig negatieve, neutrale en positieve foto's te zien.

Daaruit bleek dat wie veel spanning ervoer in zijn of haar huwelijk minder reageerde op positieve beelden. Volgens de onderzoekers zijn constant gezeur en huishoudelijke ruzies belangrijke oorzaken van stress op de lange termijn. Dit zou niet opwegen tegen de positieve aspecten van een huwelijk.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the Journal of Psychophysiology.