Danie Bles kan zich flink opwinden over mensen die zich in te strakke kleding hijsen. "Ik haat te kleine kleren. Ik vind dat iedereen juist moet dragen wat goed past. De maat is ondergeschikt", zegt de styliste.

"Mensen zijn vaak te gefocust op de maat, maar het moet gewoon mooi zitten."

Meerdere modekenners kunnen zich vinden in de mening van Bles dat kleding goed moet zitten.

Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Grazia, vindt het erg irritant als ze mensen op straat ziet in kleren die niet goed passen. "Een vormloze en een slechte pasvorm is mijn grootste ergernis in het straatbeeld. Zorg dat iets goed zit", pleit ze.

Marie Claire-hoofdredacteur Claudia Straatmans beaamt dat mensen goed na moeten denken over de kleren die ze kopen. "Ken jezelf en pak uit de mode waarvan jij vindt dat het bij je past. Kies datgene waar jij je goed in voelt", adviseert ze.

Opsmuk

Wel vindt Straatman dat Nederlandse dames de trend van shirts met veel kralen en opsmuk beter kunnen laten schieten. "Dat is prachtig op van die dunne modelletjes. Maar in het Nederlandse fietsklimaat? Stel je voor, verlies je op de fiets steeds die kralen. En het maakt iedereen dik."

Mies de Vries ziet vrouwen dit jaar het liefst in het roze. "Roze is in 2014 absoluut de kleur geworden", zegt de hoofdredacteur van Beau Monde. "Dat kan zich nu echt meten met rood, blauw en zwart. Van roze knapt elk meisje op."