Vooral bij het aanspreken van het andere geslacht, zijn vrouwen zenuwachtiger dan mannen. Dat schrijven Spaanse wetenschappers van verschillende universiteiten op basis van onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in Personality and Individual Differences.

De wetenschappers lieten 31.000 mensen van verschillende leeftijden in achttien verschillende landen een vragenlijst invullen over hun sociale angsten.

De Spanjaarden ondervroegen de vrijwilligers over een aantal potentieel ongemakkelijke situaties, zoals het praten met vreemden, het aanspreken van het andere geslacht, de reactie op kritiek, spreken in het openbaar, en het aanspreken van mensen met autoriteit.

Ook vroegen ze de participanten hoe ongemakkelijk ze zich voelden bij activiteiten zoals het eten en drinken in de openbare ruimte, het werken terwijl ze bekeken worden en het bezoeken van feestjes.

Sekserollen

Het bleek dat vrouwen op zo goed als alle vlakken vaker sociale angsten voelden dan mannen. Dat was het geval voor alle leeftijden en in alle landen.

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen bestond bij het aanspreken van het andere geslacht. Dat gaat mannen beter af dan vrouwen. De onderzoekers zoeken de verklaring hiervoor bij de klassieke sekserollen waarbij vrouwen zich afwachtender zouden moeten gedragen als het gaat om het initiëren van contact.

Van alle angsten hadden zowel vrouwen als mannen het het moeilijkst met het aannemen van en reageren op kritiek. De tweede plaats was weggelegd voor het contact met de andere sekse.