De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz heeft een shirt uit de collectie gehaald nadat er klachten waren dat het shirt antisemitisch was.

Dat schrijft de Britse editie van Vogue.

Het mannenshirt is voorzien van een afbeelding van een davidster met daarin een schedel. 

"We bieden onze welgemeende excuses aan", zo zegt een woordvoerder van de keten. "We begrijpen de kritiek en hebben besloten om het shirt onmiddellijk uit de collectie te halen."

Mark Gardner, woordvoerder van de Community Security Trust, een organisatie die zich inzet voor de veiligheid van de Joodse bevolking van Groot-Brittannië, is van mening dat modelabels voorzichtiger moeten zijn met het gebruik van prints die zijn geïnspireerd op religieuze symboliek.

Symboliek

"We gaan er van uit dat H&M en de ontwerper niet de bedoeling hadden om Joden te beledigen", zo zegt hij. "Maar mode kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd."

"Als je iemand met dit shirt op straat ziet lopen kun je ook denken dat het antisemitisch is en is gekocht bij een neonaziwebsite. H&M moet zelf beslissen of ze dat belangrijk vinden, maar ik vraag me af of ze een degelijk risico zouden nemen met het christelijke kruisbeeld of de islamitische halve maan."