De helft van de mensen die een echtscheiding meemaken, schamen zich en zijn van mening dat ze gefaald hebben, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat schrijft de Daily Mail.

Vooral vrouwen schamen zich voor een echtscheiding, zo blijkt uit een Brits onderzoek onder duizend gescheiden mensen.

Een derde van de ondervraagde vrouwen stelde de echtscheiding zo lang mogelijk uit omdat ze van mening waren dat een huwelijk voor altijd is.  

Drie kwart van de ondervraagden zegt er alles aan gedaan te hebben om de echtscheiding te voorkomen. De meeste mensen houden ook vast aan een ongelukkig huwelijk omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen van een scheiding voor hun kinderen en hun financiën. Ruim 10 procent is bang om na een scheiding een stigma te krijgen. 

De meeste ondervraagden zijn van mening dat de scheiding hen beschadigde. Gemiddeld duurde het vier jaar voordat ze zich emotioneel weer goed voelden. Daarnaast zegt 46 procent van de ondervraagden dat hun omgeving hen elke dag het idee geeft dat ze gefaald hebben omdat hun huwelijk is mislukt.

Vrienden

Bijna 60 procent van de ondervraagden zegt dat ze door de scheiding vrienden zijn kwijtgeraakt en ruim 16 procent zegt zelfs alle vrienden te zijn kwijtgeraakt. Vooral vrouwen vinden het moeilijk om na de scheiding nieuwe vrienden te ontmoeten.

Het aantal echtscheidingen in Groot-Brittannië is op het laagste punt in veertig jaar. De leeftijd waarop mensen trouwen ligt de laatste jaren ook beduidend hoger.