Het Nederlandse modelabel McGregor is gestopt met de verkoop van bont. Het bedrijf heeft de Bontvrijverklaring van dierenbelangenorganisatie Bont voor Dieren ondertekend.

McGregor stond voorheen op de ‘Te Bontlijst’, een zwarte lijst van Bont voor Dieren waarop de namen van bontverkopende winkels en kledingmerken staan. Het label wil zich voortaan inzetten voor een importverbod op bont. 

"McGregor werkt graag mee aan het realiseren van een gelijk speelveld, wat alleen bereikt kan worden als de overheid op grotere schaal daarop actie onderneemt", zegt Jan Paul ten Hoopen, algemeen directeur van het label. "Wij willen graag verantwoord ondernemen en er is een erg goede ontwikkeling omtrent imitatiebont."

Kledingmerk Gaastra, dat onder het moederbedrijf McGregor Fashion valt, blijft echter wel bont gebruiken. Het merk zegt dit te doen om de internationale concurrentiepositie niet in gevaar te brengen.

Importverbod

"Veel bewuste consumenten hechten waarde aan een duidelijk signaal tegen het toenemende gebruik van bont in kleding", zegt Caroline Pluym van Bont voor Dieren. "Wij zijn blij dat onze acties tegen bontverkopende bedrijven succesvol zijn."

Eerder ondertekenden Zalando Nederland, Zara en Wehkamp.nl de Bontvrijverklaring. Bont voor Dieren pleit in het Europees parlement voor een importverbod op bont, maar wil dat bedrijven ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van bont.