Vrijgezellen die veel afspraakjes maken, hebben een positiever zelfbeeld. Ze durven iemand eerder te vragen en hebben minder moeite met afwijzingen.

Het positiever zelfbeeld beperkt zich niet alleen tot zelfverzekerdheid tijdens de date, maar geldt ook voor het dagelijks leven.

Dat alles blijkt uit een internationaal onderzoek uitgevoerd door TNS onder 10.561 vrijgezelle mannen en vrouwen in zeven Europese landen, waaronder 1.502 in Nederland, in opdracht van een datingwebsite.

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de vrijgezellen die zes tot tien afspraakjes per jaar hebben, zich zelfverzekerd voelen in het dagelijks leven. Van de vrijgezellen die nooit een afspraak hebben voelt 40 procent zich onzeker in het dagelijks leven. 

Ook tijdens de afspraakjes is het effect zichtbaar. Vrijgezellen die gemiddeld meer afspreken durven meer dan vrijgezellen die dat weinig of nooit doen. Bijna 60 procent reageert nuchter op een afwijzing en zegt dat dit nou eenmaal kan gebeuren.

Aantrekkelijk

Naast een positief effect op het zelfbeeld, geven de ondervraagde vrijgezellen die vaak afspreken ook aan dat zij zich aantrekkelijker voelen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat Europeanen in hun gehele leven met 21 verschillende mensen zoenen. Mensen die meer kuspartners hebben, blijken ook meer zelfvertrouwen te hebben. De Nederlandse ondervraagden blijken gemiddeld 23 kuspartners te hebben.

Mannen zoenen gemiddeld meer dan vrouwen, met respectievelijk 26 en 19 partners. 

Kussen

De Italianen scoren het laagst met zestien kuspartners en Noren het hoogst met 29. De Nederlandse ondervraagden zoenden gemiddeld voor het eerst toen ze vijftien jaar oud waren. Opmerkelijk is dat de leeftijd waarop er voor het eerst is gezoend, geen effect heeft op het zelfvertrouwen.