Bijna 40 procent van de mannen heeft zijn koffer wel eens moeten openmaken bij de douane op het vliegveld. Van de vrouwen is dat slechts 29 procent, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Controles op vliegvelden zijn sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 strenger geworden. Bijna 45 procent van de reizigers is daar blij mee, zo blijkt uit een onderzoek van vakantiewebsite Zoover onder meer dan 1.500 respondenten.  

Ruim 30 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat de controles nog strenger of consequenter mogen worden. De ondervraagden vinden de douane in de Verenigde Staten het strengst. Douaniers in Europa worden als het meest soepel gezien.

De grootste ergernis bij de controles is het moeten uittrekken van kleding of schoenen. Op de tweede en derde plaats staan de wachttijden en de regel dat enkel vloeistoffen in verpakkingen kleiner dan 100 milliliter mee mogen.

Pindakaas

Bij ruim een kwart van de ondervraagden is wel eens een blikje of flesje drinken uit de bagage gehaald en bijna 20 procent heeft wel eens een nagelvijl of nagelschaartje moeten inleveren. Ook pindakaas, tubes mayonaise, een pot stroop, een knieprothese en een rol plakband werden wel eens in beslag genomen. 

Zo’n 20 procent van de respondenten heeft wel eens te maken gehad met een koffer die niet aankwam op de bestemming.

In 86 procent van de gevallen werd de koffer binnen enkele dagen bezorgd. In zo’n 10 procent van de gevallen werd hij echter pas terugbezorg aan het einde van de vakantie en 3 procent van de koffers komt nooit meer terug.