De Nederlandse ontwerper Jam Taminiau krijgt op 27 maart de Grand Seigneur, de hoogste modeonderscheiding van Nederland. 

Het is de 26e keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt.

"Jan Taminiau is bij uitstek één van de leidende ontwerpers van een nieuwe generatie die zoveel impulsen geeft aan de creatieve industrie in ons land", aldus Han Bekke juryvoorzitter en tevens voorzitter van Modint, de organisatie die de onderscheiding in het leven riep. 

De Grand Seigneur is in 1984 ingesteld om personen, ondernemingen of instellingen te onderscheiden die door daad, prestatie en persoonlijkheid hebben bijgedragen tot een beter begrip van mode en kleding. 

Vooruitstrevend

De jury bestaat dit jaar uit Louki Boin, Liesbeth in 't Hout, Mariëtte Hoitink, Jan Berger, Frans Ankoné, John de Greef en voorzitter Han Bekke. Volgens hen verdient Taminiau de prijs omdat hij op een verrassende wijze traditionele stoffen en  ambachtelijke handwerktechnieken mengt met vooruitstrevende vormgeving. 

Eerdere wonnen onder meer Viktor & Rolf, Jan Jansen, Marlies Dekkers, Lidewij Edelkoort, G-Star Raw, Inez van Lamweerde en Vinoodh Matadin de prijs. De laatste Grand Seigneur werd in 2012 uitgereikt aan modejournaliste Fiona Hering.

De onderscheiding wordt op 27 maart uitgereikt op het Nationaal Modecongres in het Stadhuis van Arnhem.