Driekwart van de Nederlanders liegt regelmatig. Zo heeft 20 procent wel eens gelogen tegen de politie en sjoemelt 10 procent met de belastingaangifte. 

Ook liegt de helft van de Nederlanders over zijn of haar gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Know How onder duizend Nederlanders van achttien jaar en ouder.

Van de ondervraagde mannen liegt 24 procent tegen de politie. Van de vrouwen is dat 12 procent. Van de mensen met een bovenmodaal inkomen liegt 22 procent tegen de politie, tegenover 16 procent van de mensen met een lager dan modaal inkomen.

Bij de belastingaangifte sjoemelt 12 procent van de rijkere Nederlanders. Van de minder rijke belastingbetalers is dat 7 procent.

Uiterlijk

In bijna alle situaties zijn mannen veruit de grootste leugenaars, zo blijkt uit het onderzoek, behalve als het om uiterlijk gaat. Daarover liegen vrouwen drie keer zo vaak.

Zo liegt 6 procent over de haarkleur, 7 procent over het figuur, door bijvoorbeeld stiekem corrigerend ondergoed te dragen. En 4 procent over de cupmaat, door bijvoorbeeld een push-up beha te dragen.

De helft van de Nederlandse vrouwen en 40 procent van de Nederlandse mannen liegt over zijn of haar gewicht, zo blijkt uit het onderzoek.

Vals spelen

Ook tijdens het spelen van een gezelschapsspel wordt er veel gelogen. Ruim 60 procent van de ondervraagden speelt wel eens vals, slechts een kwart zegt altijd eerlijk te spelen. Mannen spelen vaker vals dan vrouwen, 63 procent tegenover 55 procent. Hoogopgeleide mensen blijken vaker vals te spelen.

Driekwart van de ondervraagde Nederlanders zegt dat iemand anders weleens met de eer is gaan strijken voor een idee of voor werk dat zij hadden geleverd. Tegelijkertijd zegt driekwart van de deelnemers dat zelf nooit te hebben gedaan.

Ruim 20 procent van de ondervraagden zegt te liegen of sjoemelen om er financieel beter van te worden. Eenzelfde percentage noemt wraak als reden. Voor 15 procent van de ondervraagden is het hooghouden van hun imago de belangrijkste motivatie  en 4 procent vindt bedriegen domweg leuk.