De helft van de Nederlanders vindt dat vrouwen beter kunnen sparen dan mannen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Mediaxplain, in opdracht van een financieel platform, onder duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. 

Bij een derde van de Nederlandse huishoudens beheert de vrouw de huishoudportemonnee, terwijl mannen zich vaker bezig houden met zaken als pensioen en belastingaangifte. 

In de meeste huishoudens beheren de partners samen de financiën. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat mannen en vrouwen even goed met geld om kunnen gaan.

Zo’n 73 procent van de ondervraagden zegt geldzaken altijd met de partner te bespreken. Bij 56 procent van de samenwonende Nederlanders vallen de dagelijkse inkomsten en uitgaven dan ook onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Belastingaangifte

In veel huishoudens zijn zaken als belastingaangifte (48 procent), verzekeringen (57 procent) en pensioenen (57 procent) een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Waar dit niet het geval is, is het vooral de man die dat regelt. Ook grote aankopen worden door 85 procent van de ondervraagden bijna altijd samen gedaan.

Ruim de helft van Nederlanders spaart. Opvallend is dat 45 procent van de ondervraagden vindt dat vrouwen beter kunnen sparen dan mannen. Nederlanders sparen vaak voor een vakantie (47 procent) en huishoudelijke apparatuur (57 procent). 

Daarnaast spaart 41 procent ook voor een appeltje voor de dorst, zoals een aanvulling op het pensioen. Ruim 80 procent van de ouders spaart voor de studie van de kinderen.

Het platform dat het onderzoek liet uitvoeren biedt tegen betaling financieel advies aan.