De gemiddelde prijs voor een hotelovernachting in Nederland is vorig jaar met 1 procent licht gedaald. Reizigers betaalden gemiddeld 120 euro voor een hotelovernachting in ons land. 

Dit blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Hotel Price Index van Hotels.com.

Van de acht Nederlandse bestemmingen in de index kenden drie steden een prijsdaling, in de andere vijf steden gingen de hotelprijzen omhoog.

Amsterdam bleef de bestemming waar reizigers gemiddeld het meest betaalden voor een hotelovernachting, namelijk 135 euro. Dat is 2 procent meer ten opzichte van 2012.

Met het 400-jarig bestaan van de grachtengordel, de heropening van het Rijksmuseum, de finale van de UEFA Europa League en de inhuldiging van koning Willem-Alexander was het een druk jaar voor Amsterdam.

Indrukwekkende skyline

Op plaats twee en drie volgen Maastricht (113 euro) en Den Haag (104 euro). Het minst betaalden reizigers in Groningen (83 euro).

In Rotterdam stegen de hotelprijzen het sterkst, met gemiddeld 4 procent naar 94 euro per overnachting. De Maasstad wordt internationaal geroemd om zijn indrukwekkende skyline en veelzijdige architectuur. Reisgids Rough Guides plaatste Rotterdam onlangs in de top tien 'must-see'-steden voor het komende jaar.

Wereldwijd steeg de gemiddelde prijs van een hotelovernachting in 2013 met 3 procent. Dit betekent dat de hotelprijzen nu vier opeenvolgende jaren van groei hebben gekend, na aanzienlijk te zijn gedaald tijdens de financiële crisis in 2008-2009.