Veel mensen hebben er een hekel aan, maar het doen van huishoudelijke klusjes blijkt goed te zijn voor de conditie en voor de lijn.

Zo verbranden mensen door een half uur de badkamer schoon te maken vrijwel evenveel calorieën als door een half uur te fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek van een Nederlandse zorgorganisatie.

In het onderzoek werd gekeken naar de MET-waarde ofwel metabolisch equivalent, een meeteenheid voor energieverbruik bij fysieke inspanningen. Om het calorieverbranding te meten dient het lichaamsgewicht met de MET-waarde te worden vermenigvuldigd. 

Een uur televisie kijken heeft een MET-waarde van 1,0, zo blijkt uit het onderzoek. Een uur huiswerk maken 1,8, een uur fietsen 4,0 en een uur hardlopen 7,0. Een uur slapen heeft daarentegen een MET-waarde van slechts 0,9.

Stofzuigen

Een uur stofzuigen heeft een MET-waarde van 3,5. Een uur koken, de afwas doen, tafel dekken of planten water geven heeft een MET-waarde van 2,5. Een uur boodschappen doen vraagt veel energie en heeft dan ook een MET-waarde van 7,5. Een uur strijken 2,3 en de hond in bad doen 3,5.

De oprit vegen heeft een MET-waarde van 4,0 en de auto wassen 3,0.