Mensen die een vermageringsdieet volgen, zondigen vaker door het drinken van alcohol dan door het eten van zoetigheid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Mensen die proberen een aantal kilo’s te verliezen en daartoe een dieet volgen, zwichten het vaakst voor een glas wijn of bier en krijgen daardoor veel meer calorieën binnen dan ze zouden willen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder tachtig mensen die een dieet volgen, zo meldt de Daily Mail.

De deelnemers aan het onderzoek moesten allen een dagboek bijhouden en noteren hoe ze zich voelden en wanneer ze zin hadden in iets wat ze niet mochten eten of drinken.

Gemiddeld kwamen de deelnemers in een week tijd elf keer in de verleiding om te zondigen. Vijf tot zes keer per week gaven ze daar aan toe. De deelnemers kozen in die gevallen veelal voor een glas bier of wijn en minder vaak voor snoepgoed als chocolade of een donut. 

Calorieën

Volgens de onderzoekers onderschatten mensen de hoeveelheid calorieën in alcohol. Twee glazen witte wijn bevatten een vijfde van de totale hoeveelheid calorieën die een vrouw dagelijks nodig heeft.

Mannen die wekelijks tien glazen bier drinken, krijgen jaarlijks 44.200 extra calorieën binnen, het equivalent van 221 donuts.

De onderzoekers adviseren mensen die gewicht willen verliezen om niet meteen alle extraatjes te schrappen. Het is volgens hen verstandiger om bijvoorbeeld alleen zoetigheid, alleen snacks of alleen alcohol te schrappen. Daardoor zouden mensen een dieet langer volhouden en meer gewicht verliezen.