Nederlandse toeristen reizen komende zomer weer ouderwets naar de Griekse eilanden. Die voorspelling doet de ANVR, de vereniging van reisorganisaties maandag tegenover NU.nl.

In de boekingsstatistieken staat Griekenland met een voorlopige groei van 27 procent fier aan kop. Ook Turkije laat vooralsnog een groei zien van 5,5 procent ten opzichte van 2013.

Alleen Spanje blijft wat achter. Het aantal boekingen naar deze zomerzonbestemming blijft in de eerste zeven weken van dit jaar 6 procent achter in vergelijking tot dezelfde periode van vorig jaar. Jaarlijks boeken 8 miljoen Nederlanders via (online) reisorganisaties en -bureaus hun vakanties.

Volgens Mirjam Dresmé van de ANVR blijkt uit de eerste golf boekingen van dit seizoen dat de hang naar de zomerzon groot is. Ook ziet zij het gestegen consumentenvertrouwen terug in de geboekte reizen. ''Vliegreizen nemen tot dusver met anderhalf procent toe’’, aldus Dresmé.

Vliegvakanties maken circa 60 procent uit van het aantal pakketreizen. Eigen vervoer ligt op 36 procent. Het restant wordt bepaald door bus- en treinreizen alsmede cruises.

Laat boeken

De ANVR tekent wel aan dat het een voorlopig boekingsbeeld is. Gezinnen met kinderen boeken traditioneel vroeg, omdat ze zekerheid wensen over hun accommodaties en reisdata. ''Maar laat boeken is nog steeds de trend", aldus Dresmé.

De vakantietrend wordt onderschreven door onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research, dat de vakantievoorkeuren van 8000 Nederlanders peilde. Ook daar is een comeback van Griekenland zichtbaar. De animo voor Frankrijk, Italië en Duitsland neemt volgens die enquête wat af.

Vluchten

De touroperators zeggen eveneens een 'comeback' van Griekenland te ervaren. Corendon heeft om die reden het aantal vluchten per week (16) en het aantal bestemmingen (nieuw: Corfu, Lesbos en Zakynthos) uitgebreid.

Marktleider TUI en haar vliegmaatschappij Arkefly spelen eveneens met een vergroot marktaanbod in op de vraag naar Griekse bestemmingen.

Het concern is beursgenoteerd en zegt daarom geen precieze cijfers te kunnen geven. Maar volgens woordvoerster Simone van den Berk heeft ''Spanje een kleine plus, Turkije een goede plus en Griekenland een duidelijke, grote plus".

De vraag naar meer vliegvakanties is volgens TUI 'marktbreed’. Vakantievluchten naar Curaçao en Mexico zitten eveneens in de lift. Autoreizen blijven bij TUI ongeveer gelijk aan de boekingen in 2013.

Verheugd

Het Grieks Verkeersbureau in Amsterdam reageert verheugd op de terugkeer van drommen toeristen, na drie moeizame jaren wegens de financiële crisis en politieke onrust.

In het topjaar 2008 bezochten nog ruim 600.000 Nederlanders het vasteland en de Griekse eilanden, een toeristenstroom die de afgelopen jaren daalde tot onder de 500.000. In de jaren 2011 en 2012 trokken veel Griekenlandgangers naar Turkije of Egypte.

''Vorig jaar zagen we de eerste tekenen van herstel, deze zomer willen we terughalen wat we aan Nederlandse toeristen verloren hebben", zegt Eleni Skarveli, directeur van het Grieks Verkeersbureau in Amsterdam.

Werving

De Grieken houden dit voorjaar een grote wervingscampagne in ons land, aangezien de Nederlanders meer dan in andere landen vorig jaar afzagen van een bezoek aan het eilandenrijk in de Middellandse Zee. Het bezoek uit België groeide vorig jaar met 15 procent, het aantal reizigers uit Nederland bleef in 2013 stabiel.

Skarveli: ''Er zijn in Griekenland geen grote veranderingen doorgevoerd, maar de prijzen zijn aantrekkelijk en onze warme glimlach is gebleven."