Modeconcern Inditex, het Spaanse moederbedrijf van de ketens Zara, Bershka en Massimo Dutti, stopt wereldwijd met de verkoop van bont. 

Het bedrijf heeft dat beloofd door een verklaring van de actiegroep Fur Free Alliance (FFA) te ondertekenen. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bont voor Dieren maandag. 

Eerder tekenden al ruim driehonderd bedrijven de zogenoemde bontvrijverklaring van FFA, een internationale coalitie van ruim veertig dierenrechtenorganisaties die campagne voeren tegen de bontindustrie.

Bont voor Dieren laat weten blij te zijn met de handtekening van de Spaanse modegigant. "De beslissing van Inditex, een van de grootste textielbedrijven ter wereld, is een krachtig signaal tegen bont", zegt directeur Nicole van Gemert in een verklaring. "Hopelijk volgen vele bedrijven dit goede voorbeeld."

Angora

In december kwam Inditex nog in het concern nieuws toen het ondanks druk van dierenrechtenorganisaties weigerde kleding van angorawol uit de handel te nemen.

Andere modewinkels staakten de verkoop van artikelen met de wol nadat een video was opgedoken waarin te zien is hoe de wol in China van gillende angorakonijnen wordt geplukt.

De textielgigant boekte in de eerste helft van 2013 een omzet van 7,7 miljard euro. De nettowinst van het bedrijf steeg in die periode van 944 naar 951 miljoen euro. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim honderdduizend werknemers in dienst.

Inditex was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.