Partners die samen een romantische film kijken en de problemen van de personages vergelijken met zaken waar ze zelf tegenaan lopen, hebben vaker een langere en gelukkigere relatie.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waar 174 stellen bij betrokken waren. Het samen kijken naar een film en het vergelijken van de problemen van de personages met de eigen relationele problemen is even effectief als relatietherapie, zo blijkt uit het onderzoek.

De deelnemende koppels warden in drie groepen verdeeld. Elke groep kreeg een specifieke vorm van relatietherapie.

Eén groep kreeg een lijst filmtitels mee, met het verzoek wekelijks samen naar een film te kijken. De stellen moesten aan de hand van een vragenlijst de problemen van de personages met hun eigen problemen vergelijken.

Therapie

Van de Amerikaanse pasgetrouwde stellen vraagt 24 procent binnen drie jaar echtscheiding aan. Van de stellen die samen films kijken en deze bespreken is dat slechts 11 procent, evenveel als stellen die relatietherapie volgen.

De onderzoekers adviseren stellen dan ook om minstens een keer per jaar, maar bij voorkeur een keer per maand samen een film te kijken en er over te praten.

Films die de onderzoekers aanraden zijn onder meer Gone With The Wind, A Star is Born, Husbands and Wives, Who’s Afraid of Virginia Woolf en Marley and Me. De volledige lijst filmtitels is te vinden op de website van New York Daily News.