Mensen met overgewicht die vaak suikervrije frisdranken drinken, verorberen meer calorieën met hun maaltijden en snacks. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat te zware en obese mensen die uit voorzorg suikervrije frisdranken drinken vervolgens veel meer calorieën binnenkrijgen uit hun maaltijden en snacks dan te zware mensen die reguliere frisdranken drinken. Dat meldt The Independent.

De onderzoekers bestudeerden gegevens die over een periode van elf jaar, tussen 1999 en 2010, zijn verzameld door US National Health and Nutrition Examination Survey.     

De mensen die voornamelijk suikervrije frisdranken drinken blijken dagelijks gemiddeld 1.965 calorieën verorberen.

Te dikke mensen die de voorkeur geven aan reguliere frisdranken eten per dag 1.874 calorieën. Calorieën uit de frisdrank zijn daarbij meegeteld. De mensen die suikervrije frisdranken drinken blijken ook een hogere Body Mass Index te hebben. 

Bewegen

Een Amerikaanse deskundige adviseert mensen die af willen vallen om in plaats van frisdrank veel water en koffie of thee zonder suiker te drinken. Een Amerikaanse organisatie die opkomt voor de belangen van frisdrankfabrikanten stelt dat mensen op de totale dagelijkse hoeveelheid calorieën moeten letten en voldoende moeten bewegen.  

Critici van het onderzoek stellen dat er fouten zijn gemaakt in het verzamelen van de gegevens en dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de consumptie van suikervrije frisdranken een rol speelt in het aankomen of afvallen.