Mannen hebben voornamelijk nachtmerries over grote rampen, terwijl vrouwen 's nachts eerder wakker schrikken van nare dromen over ontrouw.

Branden, overstromingen, oorlogen en andere rampen zijn onderwerpen waar mannen de meeste nachtmerries over hebben. Vrouwen hebben eerder nare dromen over gebroken vriendschappen, leugens en vreemdgaan, zo blijkt uit Canadees onderzoek waarover Daily Mail schrijft.

De wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben voor het onderzoek driehonderd mannen en vrouwen gevraagd hun dromen minimaal vijf weken lang iedere ochtend op te schrijven.

De dagboekaantekeningen over de nachtmerries zijn gemiddeld langer dan de notities over normale dromen. Daarnaast gebruiken vrouwen meer woorden om hun droom of nachtmerrie op te schrijven, aldus de Britse krant.

Thema's

De meest voorkomende scènes in de nachtmerries worden gedomineerd met beelden van fysieke agressie, waaronder ontvoeringen en moorden. Persoonlijke conflicten als gevechten en ontrouw zijn daarna veel voorkomende thema's waar de ondervraagden over dromen.

Daarnaast zijn de respondenten meerdere keren wakker geschrokken omdat ze het gevoel hadden om te falen, hulpeloos te zijn of te laat te komen. Ook de aanwezigheid voelen van een kwade kracht, als een monster of spook werd meerdere keren genoemd, net als nachtmerries waarin de dromer zelf ziek werd of stierf.

Mannen blijken volgens het onderzoek twee keer zoveel kans te hebben om te dromen over rampen. Zij werden daarnaast eerder geteisterd door insecten in hun slaap.