Scarlett Johansson is na acht jaar gestopt als ambassadrice voor ontwikkelingsorganisatie Oxfam. 

De partijen zijn het niet eens over haar werk voor drankenfabrikant Sodastream, dat een fabriek runt in een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. 

Oxfam is tegen de handel in producten uit de omstreden nederzettingen. De actrice en Oxfam verschillen fundamenteel van mening op dit punt, zegt haar woordvoerder tegen.

Oxfam is dankbaar voor de vele bijdragen van de actrice aan de organisatie, maar noemt haar werk voor SodaStream onverenigbaar met dat voor Oxfam. Johansson maakt reclame voor een apparaat waarmee mensen drankjes met prik kunnen maken.

Racisme

Oxfam is van mening dat bedrijven als Sodastream, die actief zijn in nederzettingen, de armoede van de Palestijnse gemeenschappen in stand houden. En die gemeenschappen ondersteunt Oxfam nou juist.

Daniel Birnbaum van SodaStream vindt zijn fabriek echter 'een model voor vrede'. Volgens hem wordt het Israëlische en Palestijnse personeel gelijk behandeld. Maar een Palestijnse werknemer is het hier niet mee eens. ''Er is veel racisme op de werkvloer'', deed hij anoniem zijn beklag tegen het Britse persbureau Reuters.

''De meeste managers zijn Israëlisch, en werknemers op de Westoever durven niet om loonsverhoging te vragen, omdat ze dan ontslagen kunnen worden en eenvoudig weer vervangen.''

Super Bowl

Johansson zei eerder te balen van de ophef. Volgens haar was het nooit de bedoeling om het gezicht te worden van welk politiek of sociaal standpunt of welke beweging dan ook.

"Ik blijf een voorstander van economische samenwerking en sociale interactie tussen een democratisch Israël en Palestina", verdedigde de filmster haar keus.

"Sodastream is een bedrijf dat niet alleen oog heeft voor het milieu, maar dat ook wil bijdragen aan vrede door mensen van beide kampen met elkaar te laten werken voor hetzelfde salaris, onder dezelfde arbeidsvoorwaarden en met gelijke rechten.''

Over de commercial voor SodaStream ontstond onlangs ook al om een andere reden ophef. De frisdrankreclame mag zondag niet worden uitgezonden tijdens de pauze van de Super Bowl. De zin 'sorry, Coke and Pepsi', die de actrice uitspreekt, zou niet in goede aarde zijn gevallen bij zender Fox.

De 29-jarige Johansson is onder meer bekend van de films The Avengers en Lost in Translation.