Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengt dinsdag een bezoek aan het hoofdkantoor van winkelketen Hennes & Mauritz in Zweden.

De minister en het bedrijf zullen onder meer praten over het lot van de textielarbeiders in Bangladesh, meldt haar ministerie. 

"Door goed samen te werken kunnen we meer bereiken, bijvoorbeeld voor textielarbeiders in Bangladesh. Grote internationale kledingbedrijven zoals H&M spelen daarbij een belangrijke rol", zegt Ploumen.

In Bangladesh stortte vorig jaar een textielfabriek in. Meer dan elfhonderd mensen kwamen om het leven.

Enkele weken later ging een akkoord in om de miljoenen textielfabrieken in het Zuid-Aziatische land veiliger te maken en de arbeiders beter te beschermen. Dat akkoord werd ondertekend door onder meer H&M.

Geloofwaardigheid

Een van de bedrijven die het akkoord niet direct tekende was het Nederlandse Coolcat. Ploumen haalde daarop hard uit naar de modeketen. ''Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen’’, zei ze in het AD.

Topman Roland Kahn van Coolcat reageerde woedend en noemde de uitspraken van de PvdA-minister ''schandalig''. Zijn bedrijf tekende eind november alsnog het akkoord. Vorige week is er een gesprek geweest tussen Ploumen en Kahn om de lucht te klaren.

Verkeerde suggesties

Na het overleg is een verklaring door Ploumens ministerie naar buiten gebracht waarin zij haar op haar woorden terugkomt: ''Ik betreur de verkeerde suggesties die zijn gewekt, het is goed van de heer Kahn te horen dat Coolcat verantwoorde inkoop serieus neemt.''

Volgens de woordvoerder van de minister is de verklaring gezamenlijk opgesteld. De Telegraaf meldt dinsdag dat dit was gebeurd onder dreiging van een rechtszaak. De zegsman van het ministerie wil niet zeggen of Coolcat met een zaak had gedreigd.

Lees ook: Ploumen blij met steun bedrijven Bangladesh