Het Nederlandse modeduo Spijkers en Spijkers sluit maandagavond het catwalkprogramma van de Amsterdam Fashion Week af met een "moderne en futuristische" show uit hun kledinglijn SIS.

Mede-oprichtster Truus Spijkers kijkt uit naar de finaleshow van maandagavond.

"De finale is het indrukwekkendst. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar we tonen in ieder geval felgekleurde jurken met grafische patronen", zegt de ontwerpster in een interview met NU.nl.

De tweeling Truus en Riet Spijkers richtte in 2000 hun modelabel Spijkers en Spijkers op en lanceerde tien jaar later hun tweede label SIS. In november ontvingen de zussen het Cultuurfonds Mode Stipendium 2013, een prijs die sinds 2011 wordt uitgereikt aan excellerende Nederlandse modeontwerpers door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het thema van de show is Around the World in One day, geïnspireerd op het boek Around the world in 80 days van Jules Verne. "We hebben een moderne en futuristische vertaling van het boek gemaakt met 42 looks", stelt Spijkers.

Vlakverdeling

Het modeduo staat bekend om bijzonder kleurgebruik en grafische vormgeving in de designs. De handtekening van de zussen is vlakverdeling, dat in bijna ieder ontwerp terug te zien is. "We werken vaak met een bepaalde afstand, passend bij de natuurlijke lichaamsverhoudingen.  Die afstand bepaalt waar we de vlakken op het ontwerp plaatsen. Zo is er een logica ontstaan waar we al jarenlang mee werken."

De collecties van de tweeling worden momenteel verkocht in landen als Japan, Denemarken, Noorwegen, Italië, Engeland en Amerika. De SIS-kleding hangt in ruim tien winkels in Nederland, al zou Spijkers toch graag zien dat er meer interesse vanuit de Nederlandse markt komt.

"Misschien is onze Spijkers en Spijkers-collectie niet voor iedereen bestemd, aangezien het vrij kostbare ontwerpen zijn. Toch proberen we met onze SIS-lijn de kleding voor meer mensen toegankelijk te maken."

"We zijn eigenlijk heel naïef begonnen met ons label. Als ik toen alles wist wat ik nu weet, dan hadden we al veel groter kunnen groeien", vertelt de modeontwerpster. "Maar gelukkig zijn we nu bezig met onderhandelingen met eventuele investeerders. Dat ziet er heel goed uit, maar verder kan ik nog geen namen noemen."

Samenwerking

Truus Spijkers vindt het niet moeilijk om op zakelijk gebied zo intens samen te werken met haar zus Riet. "We hebben altijd samengewerkt. Ik weet niet anders. Voor mij voelt het enorm natuurlijk en ik denk dat het als tweeling sowieso genetisch bepaald is dat je dingen samen doet."

"Soms hebben we natuurlijk wel flinke discussies als we het niet met elkaar eens zijn", vervolgt ze. "Dan moet de een net wat harder strijden om haar zin te krijgen. Maar dat gebeurt in iedere samenwerking en dat maakt de collectie ook beter."

De zussen hebben onderling een duidelijke taakverdeling afgesproken, zodat ze beiden zich kunnen concentreren op hun eigen taken. Riet neemt het technische gedeelte met patronen voor haar rekening en stuurt het atelier aan. Truus focust op de kleuren, inkoop van stoffen en het contact met de media. "In het begin hielden we ons allebei met alle taken binnen het bedrijf bezig en dat werkte niet. Het duurt een aantal jaar voordat je die balans vindt."

Plagiaat

De zussen hebben, net als veel grote modeontwerpers, regelmatig te maken met plagiaat. "De vraag of een kledingstuk is nagemaakt of dat er toevallig enkele overeenkomsten zijn, is een lastige", stelt Spijkers.

"Ik zie vaak een seizoen later ineens dingetjes opduiken die wij ook in de collectie hadden, maar ik zie dat wel altijd als een compliment. Vorige wintercollectie hadden we allemaal design met oogjes en een collectie later had Kenzo het ook. Ik vraag me dan altijd af of dat toeval is."

De modeshow is maandag voor pers en besloten publiek om 20.30 in de Westergasfabriek in Amsterdam te zien.