Mannen vergeten vaker dan vrouwen een verjaardag of de details van een gesprek. Hun leeftijd speelt daarbij geen rol, zo blijkt uit een nieuw Noors onderzoek.

Zowel mannen van in de dertig als mannen van in de zestig blijken vaker dingen te vergeten dan vrouwen in dezelfde leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van een Noorse universiteit onder 48 duizend mensen, zo meldt de Daily Mail.  

Aan de deelnemers werd onder meer gevraagd of ze nog wisten wat ze een jaar geleden deden, of ze vaak problemen hadden met het onthouden van data en feiten en of ze zich details van gesprekken konden herinneren. 

De deelnemende mannen blijken veel meer te vergeten dan de deelnemende vrouwen. Wel blijkt uit het onderzoek dat zowel mannen als vrouwen meer gaan vergeten als de zestig zijn gepasseerd. De deelnemende vrouwen blijken wel meer problemen te hebben met het onthouden van data en namen.

Mysterie

Toch waren de onderzoekers verbaasd over het resultaat. "Het is verbazingwekkend om te zien dat mannen veel meer vergeten dan vrouwen", zo zegt professor Jostein Holmen. "Dit is nooit eerder onderzocht. Mannen vergeten net zoveel op hun dertigste als op hun zestigste."

"We hebben veel gespeculeerd  waarom mannen zoveel meer vergeten, maar we weten het niet. Dat is vooralsnog een mysterie."

Tevens blijkt uit het onderzoek dat mensen met een hogere opleiding minder feiten vergeten. Mensen die lager zijn opgeleid vergeten veel meer. Ook mensen die lijden aan een depressie of angststoornis blijken meer te vergeten.