Een recordaantal buitenlandse toeristen heeft vorig jaar Nederland bezocht, ruim 12,7 miljoen. Dat is ruim 4 procent meer dan in 2012.

Dat maakt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag bekend.

De buitenlanders waren goed voor in totaal 31,6 miljoen overnachtingen, 7 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Nederland profiteerde van de vele evenementen die vorig jaar plaatsvonden, zoals de heropening van het Rijksmuseum. Ook de mooie zomer trok meer toeristen, vooral uit de buurlanden.

Steeds meer Russen en Chinezen ontdekken Nederland als vakantieland, blijkt uit de cijfers over 2013. Het aantal Russische toeristen steeg vorig jaar met 20 procent naar bijna 200.000. Uit China kwamen zo'n 18 procent meer toeristen, goed voor een totaal aantal van 225.000.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van NTBC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Duitsland

De meeste buitenlandse bezoekers kwamen, net als in voorgaande jaren, uit Duitsland. Bijna 3,5 miljoen Duitsers kwamen over, 8 procent meer dan in 2012. Het aantal bezoekers uit België, ook al jaren een groeimarkt, steeg eveneens met 8 procent tot ruim 1,6 miljoen.

Uit Spanje en de Verenigde Staten kwamen minder bezoekers. NBTC registreerde minnen van respectievelijk 8 procent en 6 procent.

BRIC

NBTC verwacht voor 2014 opnieuw een stijging, met zo'n 2 procent tot bijna 13 miljoen buitenlandse toeristen die Nederland bezoeken. De groei uit de buurlanden zal doorzetten, maar minder hard dan afgelopen jaar.

Opkomende reismarkten, waartoe NBTC de zogenoemde BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China rekent, zullen eveneens verder bijdragen aan de groei.

16 miljoen

Volgens een eerdere prognose van NBTC zullen in 2025 bijna 16 miljoen buitenlandse toeristen Nederland bezoeken, die hier samen in totaal 12,4 miljard euro besteden. In 2012 leverde het buitenlandse toerisme de BV Nederland 7,3 miljard euro op.

NBTC beschikt nog niet over het bestedingsbedrag over 2013. Het inkomend toerisme zorgt in Nederland momenteel voor circa zestigduizend banen. De verwachting is dat dat er in 2025 twintigduizend meer zijn.