Een aantal schetsen die ontwerper Karl Lagerfeld in de jaren zestig maakte toen hij bij het Italiaanse modehuis Tiziani werkte worden op 11 januari in Amerika geveild. 

Lagerfeld werkte destijds als freelancer voor het modehuis, dat gespecialiseerd was in filmkostuums en kleding voor filmsterren als Elizabeth Taylor. De schetsen vallen op door de details die Lagerfeld er aan toevoegde, zoals oorbellen en andere accessoires.

De oprichter van het modehuis, Evan Richards, heeft de schetsen altijd bewaard. Lagerfeld zelfs zegt dat hij de schetsen zou hebben weggegooid.

"Ik gooi alles weg", zei de ontwerper ooit in een interview. "Het belangrijkste ding in mijn huis is de vuilnisbak. Ik heb geen archief, geen schetsen, geen foto’s, geen kleding, niks."

Kunstwerken

"Het zijn kunstwerken", zegt ontwerper Bill Hamilton, die 17 jaar voor Carolina Herrera werkte, over de schetsen tegen de Telegraph.

"Ze zijn jonger en vrijer dan alle andere schetsen uit die tijd. Ik denk niet dat ontwerpers tegenwoordig nog zoveel werk besteden aan modeschetsen."  

De schetsen zullen op 11 januari worden verkocht bij veilinghuis Palm Beach Modern Auctions voor minimaal 365 euro per stuk.