De overeenkomsten tussen een ski-jack van het Scandinavische bedrijf L-Fashion en het sportmerk O’Neill zijn zo groot, dat de rechtbank in Den Haag dinsdag heeft besloten dat het om plagiaat gaat.

L-Fashion moet de bewuste jas uit de productie halen en de proceskosten (een kleine 15.000 euro) die O’Neill heeft gemaakt terugbetalen, zo meldt Fashion United.

Een ontwerper van O'Neill maakte in 2010 de Coral Jacket, een ski-jack met verschillende kleurencombinaties. Het sportmerk presenteerde het model op de sportmodebeurs in München in 2011.

L-Fashion, een van de grootste aanbieders van sportkleding in Scandinavië, produceerde voor de winter van 2013 een jas die verdacht veel leek op het model va O'Neill, waarop het merk besloot een rechtszaak te starten.

Volgens L-Fashion is de jas niet nagemaakt omdat het bedrijf eenzelfde model al in 2005 presenteerde. Ook zegt de bedrijf dat colorblocking simpelweg in de mode is.

Volgens de rechter lijken de jassen qua kleurgebruik, vloeiende lijnen en model extreem erg op elkaar. Ook de ritssluitingen en de kragen met capuchon vertonen gelijkenissen. De rechtbank oordeelt dat L-Fashion inbreuk maakt op het auteursrecht en het niet-ingeschreven modelrecht van de ski-jas van O’Neill.