Op het nieuwe online platform Modemuze.nl zullen vanaf eind 2014 vier eeuwen mode- en kostuumcollecties van zeven Nederlandse musea worden gebundeld.

Onder meer 17e eeuwse klederdracht, de kroningsjurk van koningin Wilhelmina uit 1889 en de eerste collectie van Viktor & Rolf uit 1993 zullen op de website te zien zijn. In totaal zullen tienduizenden kledingstukken en accessoires samengebracht worden. 

Onder andere het Rijksmuseum, het Centraal Museum Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en Museum Rotterdam hebben toegezegd om te gaan samenwerken met de site, zo meldt Fashionunited

Gebruikers kunnen straks niet alleen de collecties doorzoeken, maar ook via sociale media reageren op archiefstukken en zelf verhalen en beelden toevoegen.

Kwetsbaar

Hoewel de mode- en kostuumcollecties structureel op de belangstelling van een breed en groeiend publiek kunnen rekenen, is het vanwege de kwetsbaarheid van de objecten niet mogelijk om de collecties permanent zichtbaar te maken. Via de website willen de musea hun collecties permanent digitaal presenteren.

De deelnemende musea begonnen hun samenwerking met een netwerk van conservatoren dat kennis deelt en gezamenlijke publieksevenementen organiseert. 

Fong Leng

Ook werd er de afgelopen jaren voor het eerst een gezamenlijke aankoop gedaan. Uit het archief van stylist en verzamelaar Ferry van der Nat schaften de musea ontwerpen van Fong Leng (foto) aan.