Echtparen vinden het makkelijk om hun partners stem te horen in een overvolle kamer.

Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Queen’s Universiteit in Ontario.

Uit tests die werden uitgevoerd bij 23 koppels die langer dan achttien jaar samen zijn, blijkt dat deze partners, elkaars stemgeluid moeiteloos kunnen herkennen in een lawaaierige omgeving. Daarnaast kwamen de onderzoekers erachter dat koppels elkaars stemgeluid makkelijker in de hersenen kunnen negeren, op het moment dat iets anders belangrijker lijkt om naar te luisteren.

Test

De proefpersonen werd gevraagd om te luisteren naar een gesprek van meerdere vreemden. In sommige tests deed hun partner mee aan het gesprek. De luisteraar werd gevraagd zich te richten op een bepaalde stem en zoveel mogelijk specifieke informatie te onthouden.

Volgens de onderzoekers was het makkelijker om de informatie te onthouden op het moment dat de proefpersonen de stem van hun partner hoorden. De deelnemers waren in staat om de andere stemmen te negeren en zich te concentreren op de stem van hun partner. Ook wanneer hun partner andersom juist niet de belangrijkste informatie gaf, was het voor de proefpersonen makkelijker om het stemgeluid van hun partner te negeren en zich te focussen op de stemmen van de vreemden.

Selectief gehoor

Volgens de wetenschappers benadrukt het onderzoek het cocktailparty-effect, dat inhoudt dat mensen in rumoerige omgevingen toch goed in staat zijn datgene te horen wat ze willen horen. Het effect lijkt het grootst bij stellen die al jaren samen zijn, zo meldt NBC News.

Zelfs oudere echtparen met een minder goed gehoor, bleven zeer scherpzinnig als ze het stemgeluid van hun partner hoorden. Zij hadden dan ook meer moeite met het negeren van de stem van hun geliefde.

Uit een soortgelijke studie die momenteel nog loopt, blijkt dat koppels die minder dan vijf jaren samen hebben doorgebracht, veel meer kans hebben om de stem van hun partner te verwarren met die van een vreemde.