Klanten van de Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S) zijn woedend op het bedrijf vanwege een nieuwe richtlijn voor islamitische medewerkers. Die mochten sinds kort klanten weigeren die alcohol of varkensvlees willen kopen.

Moslimmedewerkers mogen klanten die producten willen kopen die tegen hun geloof ingaan, doorverwijzen naar een andere kassa, zo meldt Daily Mail.

M&S heeft inmiddels laten weten dat dat niet het geval is en maakt excuses voor de verwarring. 

In een persbericht stelt het bedrijf dat de medewerker zich voortaan moet aanpassen in plaats van de klant. "Dit kan ertoe leiden dat iemand dat iemand op een afdeling gaat staan waar geen conflict kan ontstaan, zoals de brood- of kledingafdeling", aldus het bedrijf.

Boycot

Op het Facebookaccount van M&S hebben duizenden klanten hun ongenoegen geuit. Sommige klanten roepen zelfs op tot een boycot van de populaire winkelketen, wat een hoop geld zou kunnen kosten aangezien Marks & Spencer meer dan zevenhonderd vestigingen heeft in het Verenigd Koninkrijk.

"Ik bracht een fles champagne naar de dame achter de kassa met een hoofddoek. Ze was erg verontschuldigend , maar zei dat ze me niet verder kon helpen en dat ik moest wachten tot een ander personeelslid beschikbaar was", aldus een verontwaardigde klant, die dit weekend in Londen boodschappen deed. 

Ruimdenkend

Het bedrijf zegt de nieuwe regel in te voeren omdat het tolerant en ruimdenkend wil zijn als het om religie gaat. De nieuwe alcohol- en varkensvleesregel is niet de eerste richtlijn die is voortgevloeid uit religie.

Christenen die voor M&S werken, hoeven dat ook niet op zondag te doen als ze dat niet willen. Voor gelovige joden geldt hetzelfde tijdens de sabbat, de wekelijkse rustdag op zaterdag.