Sergio Herman heeft na 25 jaar afscheid genomen van zijn restaurant Oud Sluis. De topchef serveerde zaterdag zijn laatste gerechten en verstuurde daarna een afscheidsbrief.

De chef kookte zaterdag voor de laatste keer in het driesterrenrestaurant, plaatste een sentimentele afscheidsbrief op zijn website en maakte die wereldkundig via Twitter

"Ik heb 25 jaar alles gegeven wat in mij zat. Ik ben daarbij zeer diep gegaan, te diep misschien. Maar ik heb bereikt waar ik altijd van droomde: de top, zo schrijft hij. "Oud Sluis zal altijd deel uitmaken van wat ik doe."

Zijn laatste menu stond geheel in het teken van de sluiting en bestond uit zijn eigen favorieten. Met de Langoustine old school bracht hij een ode aan zijn vader, van wie hij het vak leerde. Hij sloot af met 'Graffiti, the End'.

Mosselrestaurant

Onder leiding van de vader van Herman groeide de zaak in de jaren tachtig uit tot een van de beste mosselrestaurants van de Benelux. Toen Herman de zaak overnam gooide hij het roer om en koos voor topgastronomie, zo meldt Knack

Oud Sluis werd in 2006 onderscheidden met een derde Michelinster, de hoogste waardering van de culinaire gids. De zaak stond sindsdien ononderbroken in San Pellegrino’s Top 50 van de beste restaurants ter wereld. In de Gault Millau scoorde de topchef het maximum.

In mei van dit jaar besloot Herman om zijn restaurant te sluiten. "Alles wat ik ooit met Oud Sluis heb willen bereiken, heb ik bereikt. Daarom is het tijd om dit hoofdstuk af te sluiten", zei hij toen. "Ik loop over van de plannen voor de toekomst en die kan ik onmogelijk verwezenlijken zonder mij los te maken van Oud Sluis."

The Jane

In zijn afscheidsbrief vernoemt Herman zijn twee andere restaurants. In maart opent hij in Antwerpen The Jane. Nick Bril wordt er de chefkok, Herman zal hem daarbij ondersteunen. Daarnaast heeft hij de luxebrasserie Pure C, in Cadzand, die een ster heeft en die hij nu naar een hoger niveau wil tillen.

"Daarom zeg ik: tot ziens, tot volgend jaar bij Pure C in Cadzand en The Jane in Antwerpen", eindigt hij de afscheidsbrief. "Oud Sluis stopt, maar ik ga door. Want ik ben een chef en dat zal ik altijd blijven."