Bijna twee derde van de Nederlanders heeft goed voornemens voor het nieuwe jaar, maar slechts een derde houdt deze vol. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Tijdens de vele feestdagen in december blijkt 94 procent van de Nederlanders beduidend meer te eten en minder te sporten dan anders. Slechts 29 procent voelt zich daar echter schuldig om, zo blijkt uit een onderzoek onder 522 Nederlanders van 16 jaar en ouder.   

Zo’n 64 procent van de Nederlanders is wel van plan om per 1 januari meer te gaan sporten en gezonder te gaan eten. Slechts 32 procent blijkt de goede voornemens echter vol te houden. 

De oudere Nederlanders blijken wat realistischer te zijn in hun goede voornemens. Van de zestigplussers heeft 60 procent goede voornemens en bijna 30 procent van hen houdt ze ook vol. Van de jongeren onder de dertig jaar is dat slechts 14 procent. 

Resultaat

Van de mensen die de goede voornemens niet vol houden haakt 28 procent af omdat ze niet snel resultaat zien. Nog eens 28 procent begint gewoonweg nooit aan de goede voornemens en 23 procent heeft er na verloop van tijd geen zin meer in.

De helft van de ondervraagden geeft aan dat ze een coach of buddy missen die hen kan motiveren en steunen bij het volhouden van de goede voornemens.

Barbie

Een kwart van de ondervraagden vindt Paul de Leeuw en Patty Brard voorbeelden van bekende Nederlanders die een ongezonde levensstijl hebben en wel een coach zouden kunnen gebruiken. Op nummer drie eindigde Barbie, die 19 procent van de stemmen kreeg.