Het Zuiderzeemuseum is het beste museum van Nederland. Dit blijkt uit de beoordelingen over 2013 op beoordelingswebsite Zoover. Het museum in Enkhuizen kreeg een gemiddelde van 8,61.

Het Zuiderzeemuseum bleef daarmee het Oorlogsmuseum in Overloon (8,57) en het Nederlands Openlucht museum in Arnhem (8,56) nipt voor. Vrijwel de gehele top tien van 2013 bestaat uit 'belevenis musea'. 

Het Marinemuseum in Den Helder werd vierde met een beoordeling van 8,52. Op de vijfde plaats staat het Gevangenismuseum in Veenhuizen (8,51) en het Kröller-Müllermuseum (8,50) in Otterlo eindigde op zes. 

Paleis Het Loo in Apeldoorn (8,31) werd zevende en Kaap Skil Museum van Jutters en Zeelui in Oudeschild (8,20) werd achtste. Op negen eindigde het Herinneringmuseum Kamp Westerbork (8,17) in Hooghalen en het Spoorwegmuseum in Utrecht (8,06) werd tiende.  

Goede reputatie

Algemeen directeur Stephan Warnik van het Zuiderzeemuseum is blij met de prijs: "Fantastisch dat de goede reputatie van het museum wordt bevestigd met het winnen van deze Award. We zijn blij dat de hoge bezoekersaantallen gepaard gaan met een zeer goede waardering."

In 2012 won het Nederlands Openluchtmuseum nog de Award voor beste museum van Nederland. Het Zuiderzeemuseum werd toen tweede.

Cultuur

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee.