Naarmate de crisis voortduurt fantaseren steeds meer Nederlanders over het winnen van een loterij. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.300 Nederlanders.

Bijna 80 procent van de ondervraagden zegt te fantaseren over het winnen van een miljoenenprijs, zo blijkt uit het onderzoek. Dit aantal was drie jaar geleden nog 70 procent.

Ruim 50 procent van de Nederlanders denkt bovendien gelukkiger te worden als ze de loterij winnen, ten opzichte van 40 procent in 2010. 

Ruim 90 procent van de ondervraagden zou een groot gewonnen bedrag op de spaarrekening zetten. Daarnaast gaan 80 procent graag op vakantie en wil 78 procent het geld delen met de familie.

Vrijgevig

Nederlanders blijken bij het winnen van een miljoen wel een stuk minder vrijgevig dan in 2010. In de top 5 hebben 'doneren aan een goed doel' (59 procent) en 'geld geven aan vrienden' (53 procent) plaats gemaakt voor 'een nieuwe auto' (64 procent) en 'een nieuwe garderobe' (63 procent).

Vrouwen zijn vaker dan mannen bereid om geld te geven aan familie, vrienden en een goed doel. Maar wanneer ze voor zichzelf kiezen, verwent bijna driekwart zich met een nieuwe garderobe en wil een kwart daar ook graag een inloopkast bij. Daarnaast kiest 20 procent ervoor om een cosmetische behandeling te ondergaan en 38 procent van de vrouwen boekt een luxe vakantie.

Hypotheek

De Nederlandse man doet geen buitensporige dingen als hij een miljoen wint. Hij kiest echter wel vaker voor zichzelf dan de vrouw. En hoewel een nieuwe auto kopen bij mannen in de top vijf staat, koopt slechts 8 procent een Ferrari. Mannen beleggen het geld liever en kiezen er vaker voor de hypotheek af te lossen. 

Omdat Nederlanders gelukkiger denken te worden als ze de loterij winnen, zijn ze ook bereid om veel op te geven voor één miljoen. Bijna 66 procent raakt een jaar lang zijn mobiele telefoon niet meer aan en 63 procent zegt bereid te zijn een jaar lang niet te shoppen.

Seks

Maar veel mensen willen zelfs een stap verdergaan. Zo zegt bijna de helft zich een jaar lang te onthouden van seks als ze daarvoor in een plaats een miljoen ontvangen. Jongeren hebben het meest over voor de hoofdprijs. Zelfs een jaar lang geen seks hebben, scoort bij hen hoger (54 procent) dan bij 50-plussers (44 procent).