Meer dan 40 procent van de jonge vrouwen wil in januari proberen een paar kilo kwijt te raken, zo blijkt uit een onderzoek van weekblad Viva.

Het tijdschrift vroeg aan 1.400 lezers wat eten voor hen betekent.  Jonge vrouwen blijken een gecompliceerde relatie met eten te hebben. Voor 44 procent betekent eten 'gezelligheid' en voor 26 procent is het een 'hoogtepunt van de dag'. 

Aan de andere kant is er ook vrijwel altijd angst dat al dat lekkers tot overtollige kilo’s gaat leiden. Een op de vijf ondervraagden is de hele dag met eten bezig en dan vooral met wat 'niet mag'. 

In 2013 ging 40 procent van de jonge vrouwen op dieet. Het merendeel volgde geen specifiek dieet. Een derde koos voor gezonder eten, een kwart at minder, 20 procent probeerde een koolhydraatarm dieet en 8 procent koos voor een crashdieet.

Voor het komend jaar heeft 43 procent een ‘goed eetvoornemen’: een dieet volgen, minder snacken en snoepen of gezonder eten. 

Etentje

Een op de drie kiest bij etentjes met vriendinnen niet wat ze zelf het lekkerst vindt, maar laat haar keuze afhangen van wat de anderen bestellen. Wie met een man uit eten gaat, houdt zich nog extra in: de helft van de ondervraagden zegt dan maar de helft te eten van wat ze normaal opschept. 

Snoepen is iets wat jonge vrouwen het liefst voor anderen verborgen houden. Bijna 15 procent verstopt thuis de zakken snoep, 12 procent snoept stiekem in bed en 17 procent zet als niemand kijkt weleens een pak hagelslag aan de mond. 

De helft van de ondervraagden zegt weleens een vreetbui te hebben, een op de vijf heeft dit zelfs wekelijks. Bijna 80 procent grijpt naar zakken chips, pakken koek en repen chocola. Een op de tien valt aan op alle eetbaars dat in keukenkastjes en de koelkast te vinden is en een even groot deel snoept verstandig met fruit om de schade te beperken. 

Schuldgevoelens

Het stiekeme snoepen veroorzaakt bij 80 procent schuldgevoelens en dat leidt soms tot drastische maatregelen: 82 procent zegt ooit een vinger in haar keel gestoken te hebben na het eten. Bij driekwart bleef het bij een keertje om te ervaren hoe zoiets is, maar een kwart doet het nog steeds regelmatig, 9 procent zelfs meerdere keren per week.

De meeste vrouwen zien hun vreetbuien niet als iets problematisch: slechts 3 procent meldt dat het veroorzaakt wordt door een eetprobleem.